Menu
Sluit

Huisgenoot Kirsten van Teijn

Nog in de kelders van het oude theater maakte Kirsten van Teijn, cabaretière, zangeres en actrice, de voorstelling (S)EXPERIMENT over haar polyamoreuze, biseksuele liefdesleven, waarmee ze de eerste huisgenoot van Theater aan de Parade werd. De voorstelling werd bekroond met de Neerlands Hoop, dé cabaretprijs voor veelbelovende theatermakers.

Met haar vervolgvoorstelling Jaloezie is een bitch blijkt deze onderscheiding terecht te zijn. Kirsten gaat het gevecht aan met juicy jealousy, een verboden emotie doordrenkt van liefde, maar met giftanden. Met hartverscheurende humor neemt huisgenoot Kirsten van Teijn je op woensdag 27 november nog één keer mee in de reprise van Jaloezie is een bitch.

21e-eeuwse liefde, gender, seksualiteit en identiteit
In 2020 toverde Kirsten de Casinozaal van het oude theater om tot Klein Berlijn voor de try-outs van haar voorstelling (S)EXPERIMENT. Kirsten onderzocht nieuwe vormen in de liefde en vertelde op ontluikende wijze over haar polyamoreuze, biseksuele liefdesleven.

Aan de Volkskrant vertelde Kirsten over de voorstelling en wat daaraan voorafging: "Ik was twee jaar met mijn vriend Jelle, toen ik vijf jaar geleden Bibi leerde kennen. Ze is actrice en deed eenmalig de productie van een van mijn voorstellingen op een festival. Bibi is een blonde energiebom, een vrijgevochten iemand. Iedereen in mijn team was op slag verliefd op haar. Ik had zo’n klik met haar, vond haar zó tof, dat mijn vriend Jelle op een gegeven moment vroeg: jullie hebben het wel heel gezellig met elkaar, hè? Hij zag eerder dan ik dat die vonk was omgeslagen in verliefdheid."

"Ik heb de relatie met Bibi drie jaar lang geheimgehouden. Ik was toch bang voor het oordeel van de buitenwereld. (…) Op een gegeven moment werd de situatie onhoudbaar. Zij bestond niet voor de buitenwereld. Terwijl: als je verliefd bent, wil je dat van de daken schreeuwen. Het maakte mij letterlijk ziek, ik kreeg er een maagzweer van."

"Het was mijn regisseur die zei dat ik een voorstelling over mijn liefdesleven zou moeten maken. Alles moet boven tafel, zei hij. Maak van je kwetsbaarheid je kracht. Als ik er tijdens de voorstelling over vertel, zie ik bij mensen de hersenpannen openklappen, zo van: o, dus dit kan ook? In Amsterdam is een polyamoreuze verhouding misschien niets geks meer, maar in plaatsen als Coevorden of Weert, waar ik ook optreed, is het minder gangbaar." 

 

 "Nu ik dit onderwerp heb aangekaart, moet ik ook ‘B’ zeggen"

 

'Jaloezie is een bitch' is persoonlijk en kwetsbaar
In aanloop naar Jaloezie is een bitch ging Kirsten in gesprek met LHBTQIA+ magazine Expreszo over de noodzaak van een vervolgvoorstelling: "Dé vraag die ik na afloop van (S)EXPERIMENT in de foyer kreeg was ‘Hoe doen jullie dat met jaloezie?’. Die vraag werd mij de hele tijd gesteld en ik vond het interessant, maar er was op dat moment niet zo heel veel jaloezie. De jaloezie die er was, was voornamelijk tussen mijn partners naar mij en omdat alles vanaf het begin zo out in the open en in een veilige bubbel met elkaar was, was daar niet zoveel jaloezie. Totdat mijn vriendin verliefd werd op een andere vrouw. Toen was jaloezie voor mij een heel groot onderwerp en dacht ik, dan moet het hier over gaan. Het is wel weer ontzettend persoonlijk en kwetsbaar. Maar ik merk dat heel veel mensen aan het zoeken zijn in open relaties en in polyamorie. En nu ik dit onderwerp heb aangekaart moet ik ook ‘B’ zeggen. De vraag waar het om ging in de foyer is mij nu overkomen. Mijn geliefden kwamen ook met de vraag ‘Wat mogen wij dan eigenlijk met anderen?’. Daar had ik dus niet over nagedacht. Dus die zoektocht is wat ik in deze voorstelling uitrol."

Meer info: kirstenvanteijn.nl

Bestel hier de laatste tickets voor de reprise van Jaloezie is een bitch.