Menu
Sluit

Ouder zijn: een taak zonder handleiding?

Bij de geboorte van een kind worden de eerste administratieve stappen gezet met het toewijzen van een voornaam en achternaam, en het melden bij de gemeente. Maar de verantwoordelijkheden van ouders reiken veel verder dan deze administratieve formaliteiten. Ze moeten zorgen voor een gezonde voeding, een veilige thuisbasis, en een goede scholing. Daarbij komt de taak om liefde, aandacht en waardering te bieden—essentiële ingrediënten voor een goede opvoeding. Maar hoeveel waardering is eigenlijk genoeg? Is er een vast minimum of maximum? Wie bepaalt de grenzen: jij, je kind, of misschien zelfs de overheid?

 

Ouder worden is een vrijheid die niemand ontzegd wordt, maar een universele handleiding voor ouderschap ontbreekt. Theatermaker Minou Bosua wijst erop dat veel ouders vaak improviseren: ze volgen het voorbeeld van hun eigen ouders of proberen juist hun fouten te vermijden. Wat als goede bedoelingen niet genoeg blijken te zijn?

Minou Bosua, zelf moeder en artistiek leider van het theatergezelschap MINOUX, onderzoekt in haar nieuwste voorstelling, Ouderpardon, de realiteit van ouderschap en opvoeding. Ze vraagt zich af of het mogelijk is om een wettelijke ouderschapsakte op te stellen, vergelijkbaar met een huwelijksakte, die verplichtingen met zich meebrengt. Zou zo'n akte kinderen in moeilijke situaties de mogelijkheid geven om juridische stappen te ondernemen?

Wat speelt er met Ouderpardon?
De voorstelling is het derde en laatste deel van het theaterdrieluik Moeder-Vader-Kinderen, dat de complexe, geheimzinnige en vaak gesloten structuur van het gezin onderzoekt. Na de komische en ontroerende eerste twee delen ligt de focus nu op het geven van een stem aan de kinderen. Dit is van groot belang, zelfs in Nederland, waar kinderrechten vanzelfsprekend lijken. Toch groeit één op de negen kinderen in Nederland op in armoede, en zijn velen slachtoffer van mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Met Ouderpardon wil Minou bewustwording creëren over de rol van ouders en de verantwoordelijkheden die met het ouderschap gepaard gaan.

Hoe wordt het verhaal verteld?
Het thema van Ouderpardon is zwaar, maar Minou gelooft dat ontroering en amusement hand in hand kunnen gaan. Ze classificeert de voorstelling als een nieuwe 'volksopera', geïnspireerd door ervaringen van kinderrechters, jongeren en ouders. Muziek, zang, documentaire-elementen en veel humor vormen de kern van de voorstelling.

Het Creatieproces
Minou haalt haar inspiratie uit de diverse gemeenschappen die betrokken worden bij de ontwikkeling van de voorstelling—een kenmerkende aanpak van MINOUX. Door samen te werken met specifieke groepen, zoals ouders, jongeren en kinderrechters, streeft Minou naar een echte verbinding met degenen voor wie de voorstelling het meest relevant is. Dit gaat verder dan onderzoeksgesprekken; deze groepen worden actief betrokken bij de voorstelling. Minou staat niet alleen op het podium, maar speelt samen met een kinderkoor, operazangers, en beelden van jongeren.

Na de Première
De première van Ouderpardon is gepland voor 5 november 2024. Op 4 november is er een speciale generale repetitie voor vrienden van het theater, waar de laatste details worden verfijnd. Na de première begint het gezelschap in januari aan een landelijke tour, waarbij ze samenwerken met lokale gemeenschappen om de voorstelling op elke locatie te laten resoneren en de gewenste verbinding te realiseren.