Salomonsoordeel
Huiskamersessie
Prijzen
- Normaal € 12,50
Programma
- Aanvang voorstelling 19:30 uur
- Einde 22:30 uur
Ilay den Boer presenteert een huiskamersessie over de complexiteit van de asielprocedure. De première vindt plaats op 2 juli in Utrecht, maar eerst speelt een intieme versie van Salomonsoordeel in verschillende woonkamers in Den Bosch! Salomonsoordeel komt daarvoor eenmalig naar het theater voor een klein gezelschap.
Tijdens dit intieme, interactieve en meeslepende verhaal volg je de asielprocedure en denk je mee. Verwacht geen eenzijdig verhaal: de avond toont de grote dilemma’s binnen de asielprocedure doordat Ilay den Boer deze zelf heeft ervaren en de complexiteit ervan blootlegt. Vanuit de overtuiging dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de omgang met vluchtelingen, vraagt Ilay het publiek om gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen. Maar wat betekent dat? Kunnen we besluiten nemen vanuit de huidige procedure en politiek of moeten er aanpassingen komen? Een project dat niet enkel een verhaal komt vertellen, maar ook wil leren van de bezoekers.
Om research te doen voor dit project werkte Ilay den Boer negen maanden als een beslis- en gehoormedewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de interviews met asielzoekers en uiteindelijk beslissen of hun verhaal het recht biedt om hun een vluchtelingenstatus te geven.
Aanleiding
In 2018 maakte Ilay den Boer een voorstelling binnen Wijksafari AZC van Adelheid+Zina, waarin hij het verhaal toonde van Hassan, een jonge Palestijnse vluchteling die midden in zijn asielprocedure zat. Het maken van de voorstelling binnen de context van een asielzoekerscentrum riep bij Ilay vragen op over de organisatie die de aanvragen van asielzoekers beoordeelt: de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hoe gaan zij te werk bij het beslissen over de levens van de mensen die in Nederland een veiliger bestaan zoeken?
Om die vraag te kunnen beantwoorden kreeg Ilay toestemming om een half jaar zelf aan de slag te gaan bij de IND.
Bio
De projecten van theater en documentairemaker Ilay den Boer (1986) baseren zich op persoonlijke ervaringen en verhouden zich tot de maatschappelijke actualiteit. Zo werkte hij o.a. bij een asielzoekerscentrum en Het Leger des Heils om op basis van deze ervaringen theatrale documentaires te maken. In het verleden maakte Ilay den Boer de internationaal met prijzen beloonde reeks Het Beloofde Feest over zijn geboorteland Israël. Ook verscheen er onder dezelfde titel een boek bij Uitgeverij Meulenhoff.
Research, concept en spel: Ilay den Boer | creatief en uitvoerend producent en proces dramaturg: Denise Harleman - FUTURABILITY | dramaturgie: Maya Arad Yasur | artistieke begeleiding: Paul Koek | research woonkamers: Lauren Rissik en Basak Layic | producent: TG Ilay | co-producent: Likeminds en Het Zuidelijk Toneel | in samenwerking met: Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Rechtbank Amsterdam
Beeld: Prins de Vos
- Let op: de prijs is exclusief €2,85 transactiekosten.
- Bekijk hier wat onze coronamaatregelen zijn.
- Deze voorstelling is vanwege de coronamaatregelen verplaatst. De originele datum was 26 februari 2021.